Villa Vorstenhoed

Locatie
Oegstgeest
Opdrachtgever
De Raad Bouw B.V.
Architect
.
Categorieën
Villa
Verwerkte producten
Aluminium ramen, deuren en gevels
Status
Opgeleverd

Villa Vorstenhoed

Het concept ‘de tijd ontmoet de eeuwigheid’ is het vertrekpunt van deze villa aan de oever van de Oude Rijn in Oegstgeest. Dit thema is meer dan  een persoonlijke fascinatie van de opdrachtgevers. De bewoners werken aan de wereld van morgen.

Hoe is dit concept verder vertaald naar een ontwerp? De rietgedekte villa wordt bekroond door een sterrenwachtkoepel, vanwaar het mogelijk is om met een telescoop het heelal te verkennen. Op deze plek komen de mens en de kosmos samen. De elementen aarde, lucht, water en vuur zijn allen in het ontwerp vertaald, ook richtinggevend voor het duurzaamheidsdenken. Het hart van het huis wordt gemarkeerd met een tegel, waar ‘de tijd ontmoet de eeuwigheid’ in een cirkel op staat. Ook de entree is getooid met deze spreuk.

Wat kenmerkt deze villa nog meer? Het gaat om traditie versus moderniteit. Het ontwerp doet de bewoners denken aan een traditioneel landhuis. Het rieten dak (met royale overstekken) en de structuur van houten balken geven het geheel een huiselijk gevoel. Tegelijkertijd oogt de woning zeer modern, onder andere door de toepassing van grote puien. De geplooide glazen achtergevel maakt dat het binnen- en buitenleven vloeiend in elkaar overgaan. De centrale hal biedt lucht en rust in het hart van het huis. De hal verbindt op een ruimtelijke wijze begane grond met de privé vertrekken op de etage, de sterrenwacht en het hobby souterrain. De brede buitentrap met waterval naar het souterrain zorgt dat hier veel licht binnenkomt en het als een volwaardige etage ervaren wordt. Aan de straatzijde is de villa acht meter breed en voegt zich in de straat, terwijl de watergevel uitwaaiert. Hier biedt het diagonaal over de Rijn een panoramisch uitzicht op de volwassen treurwilgen aan de overzijde.

Het interieur is met veel zorg voor detail, mooie materialen, doorzichten, akoestiek en lichtplan ontworpen. De vrije plafondhoogte van 3,5 meter is een bijzondere kwaliteit. Het tuinplan met botenhuis is onderdeel van het “gesamtkunstwerk”.

Het is vooral een villa, die een stap zet in de toekomst. Hier zijn de meeste duurzame en innovatieve technieken ingezet om er een energieneutrale en tegelijkertijd een comfortabele villa van te maken. Villa Vorstenhoed ademt de nieuwe tijd.